Ajankohtaista

WindEurope: Lisätavoitteita tarvitaan, jotta 36 miljardin tuulivoimainvestoinnit eivät hiivu

28.11.2017

Euroopan tuulivoimajärjestö WindEuropen tilaaman selvityksen mukaan tuulivoiman osuus Euroopan bruttokansantuotteesta oli viime vuonna (2016) 36 miljardia. Kiitos tuulivoiman, Euroopassa työllistyi yli 260 000 henkilöä sekä säästettiin mittavia summia fossiilisten polttoaineiden tuonnissa ja hiilidioksidipäästöissä. Alan vientiarvo oli yli 8 miljardia. Alan kasvu ja vienti uhkaavat kuitenkin heiketä EU-maiden kunnianhimottomien uusiutuvan energian tavoitteiden ja politiikkatoimien vuoksi. Suomessa on paljon tuulivoima-alan teknologiaosaamista, joka hyötyy hyvin vetävistä vientimarkkinoista.

Deloitten WindEuropelle toteuttamassa selvityksessä tuodaan esille paitsi tuulivoiman Eurooppaan tuomat hyödyt, myös huoli siitä, että alan kehityksessä on huomattavissa notkahdus. Tuulivoima-alan eurooppalaisen etujärjestön mukaan syynä on jäsenvaltioiden tempoileva poliittinen ilmapiiri uusiutuvan energian lisäämisessä. Järjestö nostaisikin EU:n uusiutuvan energian 2030-tavoitteen 30 prosentista 35 prosenttiin, jotta vahva positiivinen talousvaikutus saadaan turvattua puhtaan eurooppalaisen sähkön lisäksi.

”Tarvitsemme selkeät suuntaviivat vuoden 2020 jälkeiselle ajalle, jotta toimitusketju ei rikkoonnu, eikä menetyksiä työpaikoissa ja viennissä pääse syntymään. Tuuli voisi vuonna 2030 kattaa 30 prosenttia Euroopan sähköntarpeesta. Jos näin käy, puhutaan yli 130 000 työpaikasta ja 92 miljardin investoinneista nykyisten lisäksi”, summaa WindEuropen CEO Giles Dickson.

Tuulivoima työllistää usein eniten siellä missä sitä rakennetaan paljon. Suomi on tässä suhteessa poikkeus, sillä meillä on ollut laajaa tuulivoimateknologian osaamista jo kauan ennen kuin suurin osa maan tuulivoimakapasiteetista on rakennettu. ”Lista tuulivoimapalveluita ja –komponentteja tuottavista ja vievistä yrityksistä on paljon pidempi kuin yleisesti tiedostetaan. Suomessa valmistetaan muun muassa tuulivoimaloiden vaihteistoja, taajuusmuuttajia, kestomagneettigeneraattoreita, lentoestevaloja ja jäänestojärjestelmiä, sähkökaapeleita sekä paljon alan palveluita”, kertoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen järjestöpäällikkö Heidi Paalatie.

Suomalaisia tuulivoimateknologiayrityksiä ja -palveluntarjoajia

WindEuropen selvitys