Haku
EN
FI | EN

 

Tietoa tuulivoimasta

Tuulisähkö

Miksi ostaisin tuulisähköä?

Tuulivoima on ympäristöystävällisimpiä tapoja tuottaa sähköä, varsinkin uusien voimalaitosten joukossa. Kun ostat tuulisähköä, rahasi menevät varmuudella haluamasi tuotantomuodon hyväksi. Sähkömarkkinoiden vapauduttua Sinulla, kuluttajalla on valta valita, miten sähköä tuotetaan. Mitä enemmän tuulisähköä ostetaan, sitä enemmän sitä myös rakennetaan. Näin olet mukana muuttamassa energiantuotantoa kestävämmälle pohjalle.

Mistä voi ostaa tuulisähköä?

Sähkömarkkinat vapautuivat myös pienkuluttajan osalta eli mikäli oma sähkölaitos ei tarjoa tuuli- tai muutakaan ekosähköä, voi sitä ostaa vaikka maan toiselta laidalta. Oman alueen sähkölaitokselle maksetaan toki silloinkin vielä sähkön siirrosta. Lisäksi Suomen Luonnonsuojeluliitto antaa ympäristöystävälliselle sähkölle Norppa suosittelee -merkin, joiden saajat on listattu liiton WWW-sivuilla (tuotanto eritelty lähteittäin). Huom! tuulisähkö on ostettava erikseen!

Suomessa tuulisähköä tuottavat muun muassa:

 

Mistä tiedän, että pistorasiasta tulee tuulisähköä?

Pistorasiaan tuleva sähkö tulee edelleen fysiikan lakien mukaan lähimmästä voimalasta, olipa se tuulivoimala tai jokin muu. Jokainen tuulisähköllä tuotettu kilowattitunti korvaa muuta, saastuttavaa sähköntuotantoa, Suomessa etupäässä kivihiilen avulla tuotettua sähköä. Sähköä ei voi varastoida, joten silloin, kun tuulivoiman tuotanto alittaa tuulisähkön kulutuksen, voidaan vaadittu sähkö tuottaa säätövoimalla eli Suomessa vesivoimaloilla.

Uusiutuvan energian alkuperän varmistamiseksi Suomessa on heinäkuussa 2013 otettu käyttöön EU-direktiiviin perustuva laki, jonka mukaan sähkön alkuperä tulee varmentaa alkuperätakuulla. Laki koskee kaikkia yrityksiä, jotka haluavat myydä uusiutuvista lähteistä tuotettua energiaa. Takuu myönnetään tuotantomäärän mukaan niin, että sähkön jälleenmyyjän on hankittava alkuperäsähkönä myytyä määrää vastaava määrä alkuperätakuita.

Se, mistä voit olla varma ostaessasi tuulisähköä, on että joka sähköenergiastasi maksama euro menee takuuvarmasti ympäristöystävällisen tuotannon hyväksi. Siirtomaksu, joka on riippumaton siitä, millä energiaa tuotetaan, menee edelleen oman alueesi sähkönjakeluyhtiölle eli sähkölaitokselle.

Mitä tuulisähkö maksaa?

Tuulisähkö maksaa pienkuluttajalle, jolla ei ole sähkölämmitystä, hieman enemmän kuin tavallinen sekasähkö. Siirtomaksu on sama kuin tavallista sähköä ostettaessa. Sähkön energiahinta vaihtelee voimakkaasti alueittain ja parhaiten tietoa tuulisähkön hinnasta löydät Vaihda Virtaa sivuilta.

Tarkat tiedot sähkön hinnoittelusta eri sähkölaitoksilla saat Energiamarkkinaviraston sivuilta. Sivulta saat sähkön siirtohinnan, energiahinnan ja kokonaishinnan eri kuluttajaprofiileilla.