Haku
Twitter Facebook LinekdIn Instagram
EN
FI | EN
Twitter Facebook LinekdIn Instagram

 

Tietoa tuulivoimasta

Miksi ostaisin tuulisähköä

Kaikella sähköntuotannolla on hyvät ja huonot puolensa. Tuulivoima on ympäristöystävällinen tapa tuottaa sähköä. Tuulisähkön valitseminen on kannanotto ilmaston hyväksi ja tuulivoimatuotannon lisärakentamisen puolesta. Näin olet mukana muuttamassa energiantuotantoamme kestävämpään suuntaan. Myös kotimaisuus on monille tärkeä kriteeri sähköä valitessa.

Sähkönsiirtopalvelu on ostettava paikalliselta verkkoyhtiöltä, mutta itse sähkösopimuksen voi solmia sijainnista riippumattomasti. Monet yhtiöt eri puolilla tarjoavat tuulisähkösopimuksia.

Mistä tiedän, että pistorasiasta tulee tuulisähköä?

Sähköä siirrettäessä pieni osa siirrettävästä sähköstä häviää. Siksi pistorasiaan tuleva sähkö tulee mahdollisimman lähellä sijaitsevasta voimalaitoksesta riippumatta siitä, mitä tuotantomuotoa siellä käytetään sähkön valmistamiseen.

Suomessa ja EU:ssa sähkön alkuperää kuitenkin seurataan tarkasti, ja uusiutuvalla sähköllä pitää olla niin kutsuttu alkuperätakuu, jotta sitä voi myydä uusiutuvana. Alkuperätakuita on liikkeellä vain sen verran kuin uusiutuvaa tosiasiallisesti tuotetaan eli esimerkiksi tuulisähköä ei voi myydä enempää kuin sitä tuotetaan. Tässä mielessä siis saat varmasti tuulisähköä, kun sen sopimuksessasi valitset.

Sähköä ei vielä voida varastoida laajamittaisesti. Laajalla alueella on harvoin täysin tyyntä, mutta silti tulee hetkiä, jolloin tuulisähkön tuotanto alittaa sen kulutuksen. Kyseisinä hetkinä käytetään esimerkiksi vesivoimaa säätövoimana. Vuositasolla tuulisähköä kuitenkin tuotetaan vähintään sen verran kuin sitä myydäänkin.

Suomi on samaa sähkömarkkinaa mm. Ruotsin, Tanskan ja Norjan kanssa. Koko yhteisen sähkömarkkinan, Nordoolin, alueella on harvoin täysin tuuletonta ja toisaalta Ruotsin ja Norjan laajat vesivoimavarannot hyödyttävät myös Suomen sähköjärjestelmän säätämistä. Sään mukaan vaihtelevan tuotannon tuottaessa paljon voidaan vesivarantoja säästää tuulettomiin ja aurinkovoiman osalta pilvisiin hetkiin.

Mitä tuulisähkö maksaa?

Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa. Sopimukset ovat eri hintaisia niiden kestosta, kampanjoista, tuotantotavasta ja mahdollisesti käyttömäärästä riippuen. Tuulisähkö on usein hiukan sekasähköä kalliimpaa, mutta etenkin kampanjoissa se voi olla edullisempikin vaihtoehto. Verot ja siirtomaksut ovat sähkön tuotantotavasta riippuen samansuuruiset kaikilla tuotantomuodoilla tuotetulle sähkölle. Sähkön siirtomaksu maksetaan aina paikalliselle verkkoyhtiölle, eikä sitä voi kilpailuttaa.

Sähkön kilpailuttamisen avuksi on useita internetsivustoja. Myös Energivirasto ylläpitää omaa hintavertailupalveluaan.