Haku
Twitter Facebook LinekdIn Instagram
EN
FI | EN
Twitter Facebook LinekdIn Instagram

 

Tietoa tuulivoimasta

Tarvitseeko tuulivoiman vuoksi lisää säätövoimaa?

Säätövoimaa ei tarvita ainoastaan vaihtelevan tuotannon säätämiseen, vaan sillä säädetään myös kulutuksen vaihtelua. Jo ennen tuulivoiman tuloa Suomen markkinoille säätövoimaa käytettiin vaihtelevan kulutuksen säätämiseen useiden satojen megawattien edestä päivittäin. Säätövoimalla korjataan ennusvirheet, jotka syntyvät kulutuksen ja tuotannon vaihdellessa sähkömarkkinalla. Pohjoismainen avoin sähkömarkkina on suunniteltu ottamaan ennusvirheet huomioon. Ennusvirheitä tuottavat muun muassa:

- Virheet tavallisen sähkönkulutuksen ennustamisessa
- Teollisuuden isojen koneiden yllättävät käynnistämiset ja pysäyttämiset (esimerkiksi yksi ainoa paperimassan tekoon käytettävä hierrin ottaa jopa 8 MW tehon)
- Virhe ulkolämpötilan ennusteessa, sillä lämpötilan laskiessa lisääntyy sähkön kulutus
- Voimalaitoksen yllättävä toimintakatko
- Virheet tuulivoimatuotannon ennustamisessa

Sähköjärjestelmää säädetään kokonaisuutena, ei yksittäisten muutosten seurauksena. Eli kuumahiertimellä ei ole omaa varavoimalaa sen enempää kuin yksittäisellä tuulivoimalaitoksellakaan. Tyypillisesti pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä säätämiseen käytetään vesivoimaa, mutta tilanteesta riippuen myös lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitoksia (CHP).

Tuulen muutoksien ennustamiseksi on viime vuosina kehitetty yhä parempia menetelmiä, ja monissa maissa käytetäänkin tunnin, muutaman tunnin ja vuorokauden ennustemalleja. Näin tuulen vaihteluihin voidaan varautua varsin hyvin ennalta ja tuulivoiman aiheuttama säätövoiman käyttötarve pienenee.

Tuulivoiman ja muun vaihtelevan sähköntuotannon lisääntyminen järjestelmässä lisää säädön käyttöä, mutta uutta säätökapasiteettia ei tuulivoiman vuoksi tarvitse Suomeen vielä pitkään aikaan rakentaa. Suomessa nyt olemassa oleva säätövoima riittää myös tuulivoiman vaihtelun säätämiseen silloin kun tuulivoiman vuosituotanto Suomen markkina-alueella on 15 TWh (Energiakolmio, 2014). Tällä hetkellä (2018 lopussa) Suomen tuulivoiman tuotanto on noin 6 TWh.

Lähteet:

Energiakolmio 2014