Haku
Twitter Facebook LinekdIn Instagram
EN
FI | EN
Twitter Facebook LinekdIn Instagram

 

Tietoa tuulivoimasta

Tuleeko tuulivoima tulevaisuudessa pärjäämään ilman tukea?

Uuden sähköntuotantokapasiteetin rakentaminen ilman tukea ei riipu ainoastaan tuotantokustannuksista vaan myös sähkön markkinahinnasta ja markkinan toimintaperiaatteista – sähkön markkinahinnan ollessa alhainen on markkinaehtoisuuden toteutuminen millä tahansa sähköntuotantomuodolla haastavaa. Myös investointiympäristön pysyvyydellä – ja siinä, kuinka suurena rahoittajat pitävät poliittista riskiä esimerkiksi veronkorotuksista – on suuri merkitys siinä, uskalletaanko investoida uuteen sähköntuotantoon ilman taloudellista tukea.

Vaikka tuulivoiman tuotantokustannukset ovat laskeneet voimakkaasti, Suomessa ja muissa pohjoismaissa tuulivoima ei vielä ole markkinaehtoista alhaisesta sähkön hinnasta johtuen. Tuulivoiman tuotantokustannusten laskusta kuitenkin seuraa se, että uudet tuulivoimahankkeet tarvitsevat huomattavasti vähemmän taloudellista tukea, kuin tuulivoima tarvitsi 2010-luvun alkupuolella.

Ennusteita tuulivoiman markkinaehtoisuudesta näkee harvakseltaan, mutta esimerkiksi tuulivoiman jättimaa Kiina arvioi, että tuulivoima tulee pärjäämään omillaan 3 - 5 vuoden päästä.